Festa de la Verema

És una festa popular del vi i del cava que celebraven els pagesos un cop havien acabat de fer la verema, consistia en fer un dinar, balls populars, espectacle de focs i visites guiades i tast per les diferents caves del municipi.

Pacs del Penedès un poble que esta situat completament al mig de la viticultura del Penedès, rodejat de vinyes pels quatre costats.

Els veïns de Pacs fa bastants anys, vivien de l’agricultura, de la pagesia del cultiu de la vinya.

Actualment ha canviat totalment i ja son poques les famílies que es dediquen exclusivament al conreu de les vinyes, si que hi ha un grup de veïns que combinen la pagesia alternant les seves jornades laborals amb l’industria i altres serveis, però es cert que les amplies extensions de vinyes que ens rodegen continuen en plena producció; Cellers Torres, Caves Pares Baltà, Caves Bundó, Caves Colet i altres, exploten gran quantitat de les hectàrees de vinya que rodegen el poble de Pacs.

Tot va començar amb la decisió d’un grup de pagesos veïns de Pacs, que creien que era necessari celebrar la coberta de la verema (un cop acabada la recollida de raïm), consistia en una arrosada i botifarrada amb mongetes, tot va començar amb 6 pagesos i cada any continuava augmentat fins a 60 comensals (famílies incloses) que celebraven la coberta de la verema.

Al mateix temps es feia una avaluació del grau per cadascú havia obtingut en l’any en curs i el que aportava ressenyada la graduació més alta (11,12 o 13 graus) se’l premiava una placa honorifica.

L’any 2003, van començar amb les arrosades i botifarrades, per celebrar la coberta de la verema, en aquell moment van començar 18 comensals, els viticultors (pagesos), aquest dinar tenia un cost de 5’91€ per comensal. En aquell moment es considerava un preu assequible i barat, la persona que s’encarregava fer l’arròs era el Sr. Josep Sogas Raventós.

L'any 2004, va continuar la tradició, va haver un increment de 50 comensals, i el preu continuava sent el mateix.

Els anys 2005, 2006 i 2007 es continuava amb la festa de la coberta de la verema, però va incrementar el número de persones fins arribar a casi 90 comensals, es notava que els veïns de Pacs els i agradava l’aconteixement, i es van començar a incorporar persones i famílies que no es dedicaven a la viticultura. Les festes populars de la verema a Pacs comencen l’any 2008, amb la total col•laboració del grup de la Comissió de Festes, es feia un programa específic per a la festa, i es repartia per tots els domicilis de Pacs. Aquell any la festa de la verema i el seu protocol es va desenvolupar en la Pista Josep Soler, i consistia;

  • Missa cantada amb ofrenes del camp a l’església de Sant Genis de Pacs.

  • Exposició de vins i caves dels elaboradors del pobles amb un total de sis cellers.

  • Degustació de vins i caves per gentilesa dels elaboradors.

  • Dinar de germanor entre tots els assistents, amb una paella d’arròs que era el plat tradicional.

  • Ball popular amb un conjunt musical. Per acabar es feia un berenar tradicional pa amb vi sucre.

  • Va haver un increment de 200 persones, desprès de la celebració d’aquesta festa de la verema.

  • El preu d’assistència a la festa de la verema era de 16€ o 17€.

L’any 2009, la festa de la verema es continuava desenvolupant igual que l'any 2008.

L’any 2010, s’incrementa la festa amb una exposició de maquinaria i estris agrícoles aportades pels viticultors pagesos i es va fer al pati de l’escola. També es va començar a fer la festa del pregó a càrrec de la pagesa local Sra. Maria Grau Sogas. A més del ball popular, es presenta una obra de teatre La Gàbia de les Boges, representada pels Amics del Teatre de la Ràpita.

L’any 2011, s’incrementa amb una exposició de estris antics, també el pregó a càrrec del Sr. Joan Cusine Hill de Caves Pares Baltà. El ball popular amenitzat pel grup Cafè Trio, al final de la festa un berenar de coca i cava i van assistir uns 226 comensals.

L’any 2012, s’afegeix fer una visita guiada als Cellers Torres, el ball popular amenitzat pel grup Cafè Trio. I del pregó es va encarregar el Sr. Josep Mir Vallès.

L’any 2013, la festa es continua amb el mateix format, i s’afegeix visita guiada a les Caves Colet, del pregó a càrrec del Sr. Sergi Colet, ball popular amenitzat pel grup Cafè Trio i una assistència de 215 comensals.

L’any 2014, la festa es continua organitzat de la mateixa manera, i s’afegeix visita guiada a les Caves La Xarmada, i del pregó es va encarregar el Sr. Albert de Sangenís Llivi Perelló. Es va organitzar una exposició de motos antigues, actuació de la Colla de dracs i Diables, ball popular amenitzat pel grup Combo 912 i una assistència de 242 comensals.

L’any 2015, va haver un augment de sol·licituds per assistir a la festa de la verema, però l’aforament de la Pista Josep Soler, no permetia molta més afluència. Del pregó a càrrec del Sr. Ignasi Segui, ball popular amenitzat pel grup Paris la Nuit i una assistència de 284 comensals.

L’any 2016, continua la festa en fase de superació, visita guiada a les Caves Pares Baltà i pregó al seu càrrec. Fira artesana i foodtrucks al racó de la Salzereda, acte públic en record del Mossèn Pere Grau i finalitza amb la actuació de la colla de Dracs i Diables.

L’any 2017, s’organitza un tast de vins a càrrec de l’enòleg Sr. Sergi Colet de les Caves Colet. Visita guiada a les Caves Bundó i el pregó a càrrec de la Sra. Cristina Morgades. Actuació de balls popular amb l’orquestra Paris la Nuit amb una assistència de 251 comensals.

Des de la primera festa de la verema a l’any 2008 fins el 2017 cada any incrementava el número de comensals, fins al punt que els últims 4 anys, ja no tenia cabuda degut a l’aforament de la Pista Josep Soler.

Des de l’any 2018 fins l’any actual, no es celebra la festa de la verema.

Darrera actualització: 18.10.2022 | 08:53