Balls populars "Les Orenetes"

Història

Està format per un conjunt de balls tradicionals catalans en els quals hi participen els nens i nenes a partir de P3 del poble durant la Festa Major.

Els balls populars es van formar per un grup de mares i la seva assajadora era la Rosa Maria. En el seus inicis, només hi havia panderetes. És van crear els cercolets i els capgrossos perquè cada vegada hi havia més participació de nens i nenes. Després de la Rosa Maria, va agafar el relleu la Rosa Tort, qui va portar els balls fins que ens va deixar. Va ser l’any 2000 quan l’Anna Soler es va incorporar com a monitora donant suport a la Rosa.

Han participat en l’Expocultura ’94, han ballat a Cavannac, ballat a la casa d’avis “El Cenacle, i han format part durant diferents anys de la cercavila infantil dels dilluns de la festa major de Sant Martí Sarroca, Celebració dels 25 anys de les panderetes de Moja, Inauguració de la pista poliesportiva, del polígon industrial “la xarmada”, inauguració de la plaça 1 d’octubre (2018), festa de la verema, festa del barri de l’Agrícola (2018), festa del barri de la plaça (2018).

Actualment, els assajos comencen després de Sant Joan i es fan un cop per setmana per cada grup fins a arribar a la festa major.

Activitats que ofereix:

  • Els Balls Panderetes: Són els més petitons del grup. Comencen a partir de 3 anys(P3 acabat). El vestuari és: faldilla blanca i llunes blau marí i els nens pantalons blau marí. Tos porten la samarreta blanca adornada amb llaços blau, verd i vermells a les mànigues i al coll. Sabatilles blaves amb un picarol a les sabates. Els balls que fan són la creu, la serp, el cargol i el quadrat. Es complementa amb les panderetes amb els llaços dels mateixos colors.
     
  • Cercolets: Comencen a partir de 6 anys (a partir de 1er), molts dels integrants venen a fer el salt de panderetes. La indumentària era la mateixa que panderetes. Però al 2018 es va fer canvi de vestuari. Actualment porten una faldilla truquesa amb una tira lila, una samarreta amb llaços verds i liles i els cercolets a jocs. Els balls són els mateixos que pandaretes, excepte la cúpula.
     
  • Capgrossos: Són nens i nenes a partir de 3 anys (p3 acabat). El vestuari depèn del capgròs. Esta format per capgrossos d’animals com : el burro, la gallina, l’ànec, la granota, el gat, el pingüí i també el patufet i el dimoni. Ballen la serp i el ball de capgrossos. Bastons: Són nens i nenes a partir de 9 anys (a partir de 3er).Els bastoners ( anaven vestits amb camisa i pantalons blancs. Faixa blava o vermella. Davantal vermell. Putarrons amb cascavells a les cames i sabatilles amb vetades. Els balls que fan són “La pavana”, “El rotllet”, “El gegant del Pi”, “la processó” i “La boja”.

Avinguda Diputació, 7 (Centre Cívic) - 08796 Pacs del Penedès - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Anna Soler
Adreça electrònica: ballspopularspacs@gmail.com
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 14.07.2023 | 08:11