Torre de l'Aigua de la Bleda

És troba a l'alçada de Pacs del Penedès, hi ha una torre i/o campanar, on el trencall de les caves Torres, i quasi al límit del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos, al final del camí es troba un cartell que indica que és una torre d’elevació d’aigua. 

Història

Aquesta torre va ser inaugurada el 1923 i per a la construcció i posada en marxa hi van intervenir operaris que armats amb pics i pala s’endinsaren pel subsòl amb uns mitjans tècnics que farien esgarrifar a qualsevol responsable de riscos laborals. La part visible és precisament la torre, originalment més alta que qualsevol edifici de Vilafranca. Pel senzill principi que diu que entre dos punts comunicats on hi passa un líquid, aquest brollarà per la sortida menys elevada, l’aigua es feia pujar dalt la torre amb una bomba i d’aquesta forma arribava de forma més o menys constant a les aixetes dels vilafranquins. La torre originalment tenia 6 pisos d’alçada, ara només en te 3.

La part visible és la torre, originalment més alta que qualsevol edifici de Vilafranca. Pel senzill principi que diu que entre dos punts comunicats on hi passa un líquid, aquest brollarà per la sortida menys elevada, l’aigua es feia pujar dalt la torre amb una bomba i d’aquesta forma arribava de forma més o menys constant a les aixetes dels vilafranquins. La torre originalment tenia 6 pisos d’alçada, ara només en te 3.

Durant la guerra civil es va escapçar generosament deixant l’alçada final en només tres pisos. L’explicació més probable es la següent: durant la guerra civil al Penedès s’hi van instal•lar tres aeroports militars. Un d’ells era als Monjos i un altre a Pacs. La Torre de les Aigües era un punt molt alt a la nostra comarca i no tant per la por de que algun avió s’hi estimbés, com per evitar que algú fortament armat s’hi enlairés i pogués abatre a alguna aeronau acabada d’enlairar o a punt d’aterrar, es van tirar a terra 3 dels 6 pisos. Aquesta versió es malauradament la més probable i per tant, si ara no podem gaudir d’aquesta majestuosa torre al menys ja sabem a qui hem d’anar a reclamar-ne l’enderroc parcial.

Barri Maset, 192 - 08796 Pacs del Penedès - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 4.08.2021 | 12:22